За автора

Не пътя на очите следва моето сърце, очите търсят пътя на сърцето.

Желала бих да се извися над думите; пътеката ми да остане ритъм и ухание: ритъмът на любовта и уханието на градината от цветя, в която живея.

Картините под твоите пръсти
Да носят изворна вода
Да утолява с нея жаждата си
Залутаната ни душа


1 2 3 4 5 6 7 8


1 2 3

Предстоящи изложби

Изложба живопис и рисунки в галерия "Лик" - София
вернисаж 17.12.2009 г.

Статии в пресата

2009 - вестник "Седмичен труд"

"За трети път хдожничката Рлица Денчева излага свои картини във фоайето на грандхотел "София". Излижбата й от 21 маслени картини представя столичната галерия "Минерва". Творбите, рисувани това лято, са с мотото "Ритъм и благоухание". Коне, цветя и мадони - това са любиите персонажи на Денчева, които мнозина вече познават от сборника с женска любовна лирика "Само за теб" на "Персей"."

2009 - списание "Идеален Дом"

"За своята изложба този път Ралица Денчева е вдъхновена най-вече от конете и цветята. Два образа, които за всекиго се припокриват с представата за красота. Конете - символ на движението, динамиката, свободата и благородството, а цветята - мимолетен и тайнствен знак за прелест, мир и нежност. Те носят радостта, чувствеността и екстаза на живота."

2009 - вестник "Бряг"

"Всеки човек носи в себе си една цветна градина и колкото повече цветя къса, толкова повече се обогатява. Това е накратко философията на художничката Ралица Денчева, чиято изложба можем да видим в галерия "Ави арт" от вчера."

2009 - вестник "Седмичен труд"

"В рубриката "Отвъд видимото" ви срещаме с интересни личности, които споделят своите духовни възгледи и необичайни преживявания. В този брой гостува художничката Ралица Денчева, чиито приказни феи сякаш оживяват в лиричния сборник с българска женска поезия "Само за теб", отпечатан през февруари."

2009 - вестник "Дума"

"Цветни илюстрации, твърда луксозна подвързия и подарък - CD с най-популярните песни по стихове на авторки от книгата, всичко това е "Само за теб" - новото предложение на ИК "Персей" за подарък на любимия човек в Деня на влюбените Св. Валентин, научи ДУМА от издателя Пламен Тотев. Изданието събира най-прекрасните любовни стихове на 119 български поетеси от различни епохи и поколения. За илюстрации в книгата са послужили множество красиви репродукции, сред които отчетливо изпъкват одухотворените творби на талантливата българска художничка Ралица Денчева."

2008 - списание "Ние жените"

"Галерия "Минерва" (ул. "Гурко" 1, Гранд хотел София) представя живописна изложба на една от най-нежните съвременни авторки. Художничката, родена в Русе (1970 г.), сякаш е закърмена с романтиката на изгревите и залезите, с хармонията на водата и светлината, с музиката на вятъра, с поезията на цветята, фина красота и много прозрачна крехкост има в картините и. Те носят дълбоките корени на традицията и фолклора, усета за близост с природата и търсенето на истините в добротата и човечността. Именно светлина, доброта, нежна женственост, мечтателност и копнеж дават творбите на Ралица Денчева."

2008 - списание "Идеален Дом"

"От 19 август Ралица Денчева ще покаже живописни платна, обединени от названието "Златни мигове". Често търсим красотата в света около нас. Но тя е усещане и преживяване отвъд видимото за очите. И може да бъде разпозната единствено от душата ни, убедена е художничката. Красотата според нея е в покоя и тишината на нашата съкровена същност, тя е градина, изпълнена с аромати, цветове и птици, обитавана от златна животворна светлина. Животът щедро ни дарява със свобода и златни мигове, в които ставаме едно с прекрасните рози, дърветата, цветята и птиците, далечните звезди."

2008 - вестник "АзБуки"

"Понякога любовта е като образ от светлина, нарисуван от светла ръка, върху лист от светлина. Ралица Денчева е от художниците, които свободно и развълнувано говорят със светлината. Чистия естетически идеализъм по отношение на словото не намалява плътността и предметността в нейните творби. Внимателното вглеждане в чудното същество на девойката и песента, с голяма степен на автопортретност и вроден усет за достойнство и аристократизъм са сред най-характерните теми от последното десетилетие. Но най-харесвани от публиката са платната от последните месеци, които са като цветни топло-мажорни рапсодии, направени сякаш на един дъх и с размаха на един все по-уверен майстор в професията си."

2007 - списание "Арх & Арт"

"Художничката Ралица Денчева отново зарадва своите почитатели с нови творби в столичната галерия "Минерва". В самостоятелната си изложба тя показва много цветя, натюрморти и фигурални композиции, изпълнени в наситени свежи и нежни тонове, като част от работите й пресъздават нейните душевни вълнения, сънища и вдъхновения."

2006 - вестник "Всичко за жената"

"Макар че в творбите на 36-годишната авторка не присъства човешка фигура, те са някак одухотворени. Пречупвайки изображенията през собствената си душевност и моментните си настроения, Ралица Денчева кара цветята да тъгуват, да се радват на живота, да излъчват копнеж или меланхолия."

2005 - списание "Арх & Арт"

"Петнайсетте маслени картини, изпълнени в наситени, ярки, весели и закачливи тонове, са отражение на вдъхновението на авторката от цветята. Със своята нежност, красота и поетичност те отключват съкровени дълбини в човешката душевност и насочват към един по-красив и истински свят."

Книги

"Само за теб"

"Душата ми е стон"

Участия в телевизионни предавания

2009, септември - БНТ - участие в предаване на Росица Кирилова

2007, февруари - телевизия "Вяра" - "Приятелски разговор"

Филми

2007, март - "Артистично и откровено", реж. Смилен Савов

2006, август - "Цветни мигове", телевизия "7 Дни"