Биография

Наричат Ралица Денчева една от най-нежните съвременни авторки. Живописните й платна /портрети, цветя и мистични композиции/ носят дълбоките корени на традицията и фолклора, съхранили езотерична мъдрост, духовна чистота, божествено прозрение, красота и вдъхновение. Нейната живопис е интимна, но и сакрална.

В центъра е жената- символ на красота, мъдрост, любов и вдъхновение. Като представител на една от най-благородните традиции на пластическото българско изкуство в лицето на Б.Георгиев, В.Стоилов и Майстора, както и като последователка на Е.Карамихайлова, Елисавета Консулова-Вазова и Дора Бонева, но и със школовката и изучаването на западно-европейските рисувачи и ренесансови майстори, хуманизмът на Ралица Денчева е приятно и романтично женствен, изпълнен с духа на майчинството, нежността, чистотата и невинността. Картините й биха радвали хора, които искат в дома им да има покой, добра енергия, зареждане с изконни ценности, с интерпретации на иконната култура.

Ралица Денчева е художник-реалист. Тя си спечели много почитатели в България и чужбина с реалистичния си, изтънчен и одухотворен стил, който контрастира на потока от модернистични увлечения, залял изобразителното изкуство.
Наричат Ралица Денчева една от най-нежните съвременни авторки. Живописните й платна /портрети, цветя,мистични композиции, изпълнени в техниката на маслената живопис и рисунката/,носят дълбоките корени на традицията и фолклора, съхранили езотерична мъдрост, духовна чистота, божествено прозрение, красота и вдъхновение.Посланието на нейното изкуство е за силата на Красотата- като най-явно, видимо и съвършено проявление на доброто в човека.

Нейните одухотворени женски образи, натюрморти и мистични картини заемат важно място и внасят младост, изящество и аристократизъм в най-отбраните колекции у нас и чужбина.
Ралица Денчева е родена в гр. Русе. Завършва Френска езикова гимназия и Университет със специалност „Живопис и Естетика“. Има над 40 самостоятелни изложби в България, както и в Канада, Унгария, Швейцария и Франция. Нейната картина „Нимфи“ е поставена в Синия салон на Българското посолство в Париж. Негово Величество Цар Симеон II също притежава картина на Ралица Денчева, а книгата й „Стаена вечност“ получава високо признание от Виржиниа Джакометти в Италия- дъщеря на световно известния художник-мистик Борис Георгиев. Има издадени 12 книги с нейни картини / 8 от които на издателство „Персей“- любовната лирика на най-големите български поети символисти/.

Творби на художничката са притежание на частни лица и галерии по целия свят.
Живее и работи в София, България.

www.ralitzadencheva.com